بازدید 19
۰

افشای اطلاعات شخصی ده‌هامیلیون کاربر بزرگ‌ترین شرکت مخابراتی آمریکا

ای‌تی اند تی» (AT&T)، بزرگ‌ترین شرکت مخابراتی ایالات متحده آمریکا، از سرقت اطلاعات شخصی حدود ۷۳ میلیون کاربر فعلی و پیشین خود خبر داد.
به گزارش رسانه حقوقی حرف به نقل از ایندپندنت فارسی، این غول مخابراتی جهان روز شنبه، ۳۰ مارس (۱۱ فروردین)، با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد مجموعه داده‌‌هایی که به‌تازگی در فضای آنلاین «وب تاریک»‌ (dark web) در اینترنت ردیابی شده، دربردارنده اطلاعاتی ازجمله شماره تامین اجتماعی (شماره‌ای ۹رقمی و مشابه شماره ملی در ایران) حدود ۷.۶ میلیون کاربر فعلی و ۶۵.۴ میلیون کاربر پیشین ای‌تی اند تی است.
بزرگ‌ترین شرکت مخابراتی جهان در بیانیه‌اش اعلام کرد که مشخص نیست این درز اطلاعات به‌طور مستقیم از ای‌تی‌اند تی بوده یا از شرکت‌های وابسته فروش خدمات. براساس بیانیه ای‌تی اند تی، این شرکت رمز عبور کاربران فعلی را بازنشانی (reset) کرده است و با کاربرانی که اطلاعات شخصی حساس آن‌ها به سرقت رفته، تماس خواهد گرفت. 
به گزارش آسوشیتدپرس، داده‌های افشا شده مربوط به سال ۲۰۱۹ و پیش از آن است و به نظر نمی‌رسد شامل اطلاعات مالی یا سابقه تماس‌های افراد باشد؛ اما علاوه‌بر رمز عبور و شماره‌های تامین اجتماعی ملی، این درز اطلاعات ممکن است شامل ایمیل، آدرس پستی، شماره تلفن و تاریخ تولد کاربران نیز باشد.
به گفته تروی هانت، محقق امنیت سایبری، داده‌هایی که به‌تازگی و حدود دو هفته پیش در یک انجمن (فروم) مربوط به هکرها در دارک‌وب منتشر شد، بسیار شبیه به یک مورد افشای داده‌های مشابه در سال ۲۰۲۱ است که البته ای‌تی اند تی هرگز آن را تایید نکرد.
هانت، بنیان‌گذار یک وب‌سایت مستقر در استرالیا که به‌منظور هشدار دادن به افراد درصورت افشای اطلاعات شخصی‌شان راه‌اندازی شده است، به آسوشیتدپرس گفت که «چند سال [از افشای اطلاعات قبلی] گذشته، اما آن‌ها به مشتریانی که تحث تاثیر آن قرار گرفته بودند، اطلاع‌رسانی نکرده‌اندند» و ممکن است که این شرکت به‌زودی با شکایت‌های دسته‌جمعی روبه‌رو شود. 
سخنگوی شرکت ای‌تی‌ اند تی، روز شنبه تا زمان انتشار خبر، به درخواست آسوشیتدپرس برای اظهارنظر در این زمینه، پاسخی نداد.
پیش از این نیز در ماه فوریه سال جاری شرکت ای‌تی‌ اند تی با بحران دیگری روبه‌رو شده بود. قطعی و اختلال گسترده در خدمات تلفن همراه این شرکت، ۲۲ فوریه دسترسی دست‌کم ۵۸ هزار کاربر آمریکایی به تماس تلفنی، خدمات پیام‌رسان و حتی تماس با شماره‌های تماس‌ اضطراری را در شهرهای مختلفی ازجمله هیوستون، آتلانتا و شیکاگو مسدود و محدود کرده بود. این شرکت در آن زمان ضمن رد احتمال حمله مخرب سایبری به زیرساخت‌های مخابراتی، علت مسئله را یک خطای کدگذاری فنی اعلام کرد.

اشتراک گذاری

دنبال کنید نوشته شده توسط:

رسانه حقوقی حرف

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *